1 Mayıs/ Mayday

Çukurcumart’ta 1 Mayıs / 01.05 KUTLAMASI
TÜRKİYE’DE ilk kez 1 Mayıs 1923’te resmi olarak kutlandı. 1923’te işçi bayramı ilan edildi. 1924’te kitlesel kutlamalar yasaklandı. 1935’te bahar ve çiçek bayramı oldu, ücretsiz tatil günü ilan edildi. 1977’de İstanbul Taksim Meydanı’ndaki kutlamalarda çıkan olaylarda 34 kişi öldü. 1981’de MGK 1 Mayıs’ı tatil günü olmaktan çıkardı. 1996’da Taksim Meydanı’nda gösteri yasak olduğu için Kadıköy’de eylem yapıldı. 3 kişi hayatını kaybetti. Kadıköy de 2005’e kadar 1 Mayıs kutlamalarına yasaklı kaldı. 2007’de 1 Mayıs Taksim’de kutlandı ve bir kişi hayatını kaybetti. 2008 Nisan ayında Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanması kabul edildi.

Kalabalık kitlelerin uyanma serüveninde eğer sınıf savaşı günümüzde ırk savaşına dönüştüyse insanlık daha geriye gitmiş olabilir . 1 mayıs sınıf savaşının kazanılmış günüdür.
1 Mayıs 2010’da Çukurcumart’ta Bayram Var. 1 Mayıs’ı, emeğimizi kutluyoruz!

BİR MAYIS ve BAYRAM
1 mayıs sınıf savaşının kazanılmış günüdür ki doğanın çağrısına kulak verilmiştir kırlara gidilmiştir.


‘’BİR MAYIS ‘’
BİR MAYIS sabahı, BAHAR VE İŞÇİ ayrı yataklarda uyanmışlar.işçinin yapacak çok işi varmış Bahar la o gün illegal bir mitinge katılacakları için çok heyecanlıymışlar. BAHAR ömrünün BAHARındaymış, gel gör ki İŞÇİnin çalışma şartlarından iyice tiridi çıkmış. Ve O GÜN doğa İŞÇİ ye bir oyun oynamış onu uyandırmış. İŞÇİ BAHARla birlikte uyanan içindeki kıpırtıyı, daha yakından takip etmek için fabrikaya çıkan bir patikadan sapıp, İŞ’e gitmemiş, İŞ’i bilmiş. Ateşler yakmışlar, üstünden atlamışlar, şarkı söyleyip el çırpmışlar 'İŞÇİ ve BAHAR'.BAHARla İŞÇİnin bu aşkı dillere destanmış. İki sevgili birbirlerine kavuşmak için 1 MAYISI beklemişler. O günden sonra BAHARın BAYRAM adında bir çocuğu olmuşmuş…
Can Tatlıparmak

  • CAN TATLIPARMAK
  • ECEŞAN ERDEM
  • EMEL AKIN
  • ERDİNÇ ÜNLÜ
  • ERKMEN SENAN
  • HALİL YAVUZ ERTÜRK
  • ZULAL ÜŞENMEZ ERTÜRK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder